Αναζήτηση / Search

  
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή όταν η φύση εκδικείται

 

 

 

Από το 1855, τη χρονιά που άρχισε να γίνεται η καταγραφή τους, οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη έχουν αυξηθεί από 0,3 ως 0,6°C. Η κεντρική Ευρώπη γνώρισε κατά την περίοδο 1987-90 τους ηπιότερους χειμώνες στους τελευταίους επτά αιώνες, ενώ το 1998 ήταν η θερμότερη χρονιά της χιλιετίας που πέρασε, πλην πιθανότατα της φετινής χρονιάς που ίσως την ξεπεράσει. Όλα αυτά τα στοιχεία όχι μόνο αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι η Γη όντως υπερθερμαίνεται αλλά και δείχνουν πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στον αιώνα που διανύουμε.

Αυτή η θερμοκρασιακή αύξηση και, οι συνακόλουθες κλιματικές αλλαγές που θα προκαλέσει, είναι βέβαιο ότι θα μεταβάλουν δραματικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Η μείωση των βροχοπτώσεων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες και η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη δεν θα προκαλέσουν μόνο τεράστιες οικονομικές απώλειες αλλά και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Έτσι, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της διακυβερνητικής διάσκεψης του 1990 και η στάθμη της θάλασσας ανυψωθεί περί τα 20 εκ. μέχρι το 2030 και περί τα 65 εκ. μέχρι το 2100, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των γενετικών βλαβών, των κακοηθών νεοπλασμάτων και των νευρολογικών και ανοσολογικών διαταραχών εξαιτίας της κάλυψης με νερό χωματερών με τοξικά απόβλητα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού: η μείωση των βροχοπτώσεων έχει συσχετιστεί με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς και με αύξηση της θνησιμότητας από γαστρεντερίτιδες και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Αλλά και η ίδια η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την κατανομή των λοιμωδών νοσημάτων που μεταδίδονται από ενδιάμεσους ξενιστές, όπως της ελονοσίας, καθώς και τον κύκλο ζωής ορισμένων από αυτούς. Όπως έχει παρατηρηθεί, ορισμένα λοιμώδη νοσήματα (ανάμεσα σε αυτά και η χολέρα) εκδηλώνονται σε επιδημίες όταν μεταβάλλεται το υδάτινο περιβάλλον και αυξάνει η θερμοκρασία.

Όπως όμως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία δεν θα περιοριστούν στην επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος και τα προβλήματα που αυτή θα επιφέρει. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν ποιες θα είναι οι άμεσες επιδράσεις που θα ασκήσουν οι διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές στην υγεία του ανθρώπου. Τα συμπεράσματά τους είναι εξίσου ανησυχητικά, καθώς διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται κάθε φορά που μία σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους αποκλίνουν από τις μέσες τιμές τους. Για παράδειγμα, όσο η θερμοκρασία αυξάνει πάνω από 25°C, τόσο αυξάνουν οι θάνατοι από καρδιακά νοσήματα, και κυρίως από έμφραγμα. Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τους χειμερινούς μήνες, όπου οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας απ’ ό,τι οι χαμηλότερες τιμές.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θα επηρεάσει άμεσα τα αστικά κέντρα της Μεσογείου όπως η Αθήνα, όπου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη περιμένουμε ότι θα πολλαπλασιαστούν οι περίοδοι με θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, αυξημένη ρύπανση και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα που κάναμε με συναδέλφους από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας και το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, διαπιστώσαμε ότι στις τρεις αυτές παραμέτρους θα πρέπει να προσθέσουμε την επιβάρυνση που προκαλούν οι νότιοι άνεμοι, οι οποίοι όπως αποδείξαμε δρουν σαν ένας ανεξάρτητος παράγοντας που αυξάνει επίσης τη θνησιμότητα. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να δείξει ότι η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται σε μία περίπλοκη ισορροπία με το ευρύτερο οικοσύστημα, ισορροπία που μόλις πρόσφατα έχουμε αρχίσει να μελετούμε συστηματικά και να κατανοούμε. Επιβεβαιώνει επίσης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική υγείας βρίσκεται ενώπιον της τρίτης μεγάλης πρόκλησης του αιώνα. Στα λοιμώδη νοσήματα του παρελθόντος και στη νοσηρότητα της αφθονίας (καρδιαγγειακά, καρκίνοι, ατυχήματα) του παρόντος, έρχονται να προστεθούν οι μεγάλοι οικολογικοί κίνδυνοι του μέλλοντος.

Γ.Κ. Τούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής
Τελευταία αναθεώρηση : 10/2/2007

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.