Αναζήτηση / Search

  
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική
B' Xειρουργική Κλινική

 

Tου καθηγητή κ. Π.B. Δημακάκου
Διευθυντή της B' Χειρουργικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής κ. Π.B. ΔημακάκοςΗ Β' Χειρουργική Κλινική, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, είναι η πρώτη χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιστορία που ξεπερνά έναν αιώνα (1898), διαθέτουσα πλούσια επιστημονική, εκπαιδευτική και εθνική προσφορά.

Στην κλινική αυτή, έγιναν πρωτοποριακές επεμβάσεις που συνέβαλαν ουσιαστικά στην πρόοδο της Ιατρικής στη χώρα μας: Θωρακο-χειρουργική (Π. Κόκκαλης), Γαστρεντερική Χειρουργική (Χ. Τουλ), Αυτομεταμόσχευση εντέρου, Χειρουργική οισοφάγου (Π. Χρυσοσπάθης), Μεταμόσχευση νεφρών και Χειρουργική καρδιάς (Κ. Τούντας), Μεταμόσχευση ήπατος (Ι. Παπαδημητρίου), Αγγειοπλαστική αορτικού τόξου και καρωτίδων (Π. Δημακάκος), οι πρώτες στη χώρα μας ERCP, λαπαροσκοπικές παγκρεατεκτομές, κολεκτομές κ.ά.

Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με 7 κλίνεςΗ δομή της Κλινικής

1. Υπερσύγχρονο Πειραματικό Χειρουργείο
2. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η πρώτη που λειτούργησε στο είδος της (1970) και η πρώτη που εξέλεξε (2004) Επίκουρο Καθηγητή «Χειρουργικής Εντατικής Θεραπείας» στη χώρα μας. Εφαρμόστηκε ο πρώτος υποκλείδιος καθετήρας για τεχνική διατροφή και ο πρώτος καθετήρας Swan-Canz στην πνευμονική αρτηρία (Γ. Ανδρουλάκης). Νοσηλεύει ετησίως πλέον των 400 βαρέως πασχόντων ασθενών, δέχεται ασθενείς από άλλα νοσοκομεία της χώρας.
3. Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με 7 κλίνες, ενώ 15 ακόμη Μονάδες λειτουργούν υπό την εποπτεία Αναπλ. Καθηγητών στα Εξωτερικά ιατρεία:
4. Ανωτέρου Πεπτικού,
5. Αρτηριακών Παθήσεων,
6. Γαστρεντερολογικού/Ενδοσκοπικού,
7. Ενδαγγειακής Χειρουργικής,
8. Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής,
9. Μελέτης Αναίμακτων Μεθόδων,
10. Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος,
11. Κατώτερου Πεπτικού,
12. Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής,
13. Μικροχειρουργικής,
14. Ουρολογικού,
15. Πληροφορικής,
16. Φλεβών-Λεμφαγγείων,
17. Χειρουργικών Λοιμώξεων/Πυλαίας Υπέρτασης και
18. Ογκολογικής Χημειοθεραπείας.

Η Κλινική περιλαμβάνει επιπρόσθετα τέσσερα κλινικά τμήματα, με 15 μονόκλινα δωμάτια.

Tμήμα μικροχειρουργικών επεμβάσεων και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Διατίθενται πέντε πλήρως ανακαινισμένα σύγχρονα χειρουργεία, στα οποία εκτελείται βαριά Γενική και Αγγειακή Χειρουργική, καθώς και χειρουργεία μιας ημέρας, ενδοσκοπικών επεμβάσεων, μικροχειρουργικών επεμβάσεων και Ενδαγγειακής Χειρουργικής. Όλα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα διαγνωστικά και τεχνικά μέσα για την εκτέλεση υψηλού κινδύνου επεμβάσεων, όπως συσκευές διεγχειρητικών υπερήχων, αγγειακών επεμβάσεων, συσκευές ταχείας μετάγγισης και αιματομετάγγισης, CUSA και Argon-Beam, Εργαστήριο για επείγουσες αναλύσεις αίματος και αερίων, ακτινολογικά μηχανήματα κ.ά.

Το έτος 2004 νοσηλεύτηκαν 3.016 ασθενείς και εκτελέστηκαν 1.550 εγχειρήσεις, κυρίως μεγάλης βαρύτητος, όπως ανευρυσματεκτομές, ηπατεκτομές, οισοφαγεκτομές, παγκρεατοδωδεκαδακτυλοτομές κ.ά., ενώ το έτος 2005 προβλέπεται με τη λειτουργία της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας να ανέλθουν στις 2000 επεμβάσεις.

Το έργο των Μονάδων

O περιορισμένος χώρος επιτρέπει λακωνική αναφορά του έργου των Μονάδων:

Η Αγγειοχειρουργική Μονάδα, με 4 μέλη ΔΕΠ και 3 ειδικευόμενους ιατρούς, καλύπτει περί τις 2.500 εξετάσεις ετησίως στο εξωτερικό ιατρείο. Εξειδικευμένα βαριά χειρουργεία 2-3 φορές εβδομαδιαίως, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο Αναίμακτων Μεθόδων, Χειρουργείο Ενδαγγειακών Επεμβάσεων τελευταίας τεχνολογίας (σε αρμονική συνεργασία με το Εργαστήριο Ακτινολογίας), Προγράμματα Συνεχούς Εκπαίδευσης στην Αγγειοχειρουργική, ενώ πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν αποσπάσει οκτώ διακρίσεις και βραβεία τα τελευταία έτη.

Οι Μονάδες: Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων (Β. Σμυρνιώτης και Α. Φωτόπουλος) με 55 ηπατεκτομές ετησίως, Παγκρέατος (Α. Φωτόπουλος) με 40 παγκρεατεκτομές, Μαστού (Ι. Ψυχογυιός) με 150 μαστεκτομές, Ενδοκρινών αδένων (Ι. Βασιλείου), θυρεοειδείς, παραθυρεοειδείς, επινεφρίδια, με 110 επεμβάσεις σε ετήσια βάση, Παχέος Εντέρου (Δ. Κάννας, Λ. Σαμανίδης) με 598 παρεμβάσεις (κολεκτομές, πολυπεκτομές, ενδοσκοπήσεις), η Oγκολογική Χημειοθεραπευτική Μονάδα (υπεύθυνος Κ. Γεννατάς) με 2.460 χορηγήσεις χημειοθεραπείας και 1550 εξετάσεις ασθενών σε εξωτερική κυρίως βάση.

Η Γαστρεντερολογική-Ενδοσκοπική Μονάδα (Η. Μαλλάς, Α. Πολυδώρου), με σύγχρονη τεχνολογία, πρωτοπόρος στον Ελληνικό χώρο, καθιέρωσε τις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος από το 1977 με προσφορά 3.000 ενδοσκοπικών πράξεων διαγνωστικής, θεραπευτικής και κλινικής γαστρεντερολογίας, σε ετήσια βάση. Αξιόλογη συμβολή στην εκπαίδευση με οργάνωση Σεμιναρίων, ιδιαίτερα στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις στα χοληφόρα –οι πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα– και εκπαίδευση ιατρών από νοσοκομεία ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας, όπως την περίοδο αυτή εκπαιδεύονται ιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Μεσολογγίου και Αθηνών.

Η Μονάδα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής (Γ. Πολυμενέας) –-με αντιμετώπιση την τελευταία δεκαετία 2.500 ασθενών, εξοπλισμένη με συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας και τελευταίες επιτεύξεις την πρώτη λαπαροσκοπικά ολική κολεκτομή και περιφερική παγκρεατεκτομή στον Ελληνικό χώρο. Oργάνωση Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων, τα μόνα που πιστοποιούνται ως αναγνωρισμένα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES).

Kλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο

Ως αποτέλεσμα του σύγχρονου και υψηλού ποιοτικά κλινικού και ερευνητικού έργου, προέκυψαν τα τελευταία χρόνια αξιόλογες μελέτες και πρωτοποριακές τεχνικές, που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή χώρο και αφορούν τους τομείς: Τεχνικές ηπατεκτομών, Πυλαία υπέρταση, Εγχειρητική του Εχινοκόκκου, Oπισθοπεριτοναϊκοί όγκοι, Αποκατάσταση πυελικού εδάφους, Χειρουργικές λοιμώξεις, Διαδερμική παροχέτευση αποστημάτων (συνεργασία με το Ακτινολογικό Εργαστήριο), Τεχνικές ανοικτής κοιλίας, Αντικατάσταση του αορτικού τόξου, Αμφοτερόπλευρη ενδαρτηριεκτομή καρωτίδων και ποικιλία τεχνικών για Αγγειοδυσπλασίες με αναγνώριση στη Διεθνή Βιβλιογραφία. Κατά την τελευταία 10ετία δημοσιεύτηκε σειρά διδακτικών βιβλίων για τους τομείς της Γενικής Χειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Χειρουργικών λοιμώξεων, Παθήσεων ήπατος-χοληφόρων, Μεταμοσχεύσεων, Εντατικής θεραπείας, Oγκολογίας (σε συνεργασία με τους Ακτινοθεραπευτές).

Κατά την ίδια περίοδο, ερευνητικές εργασίες της Κλινικής απέσπασαν 35 διακρίσεις, βραβεία και επαίνους σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, 5 των οποίων το 2004 από τις 45 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλού κύρους του ιδίου έτους.

Η Κλινική εφαρμόζει ετήσια «Εντατικά Προγράμματα Συνεχούς Εκπαίδευσης στη Γενική και Αγγειακή Χειρουργική», με Σεμινάρια, Ημερίδες και Διαλέξεις, καθώς και Ειδικά Προγράμματα Εκπαίδευσης: Εγχειρητικής, ΜΕΘ, Νοσοκομειακών λοιμώξεων, Χειρουργικής ογκολογίας, Πειραματικού χειρουργείου, Λαπαροσκοπικές ημερίδες κ.ά., όπως αναλυτικά αναφέρονται στο ειδικό Πρόγραμμα της Κλινικής. Στις επιστημονικές αυτές εκδηλώσεις συμμετέχουν - ενημερώνοντας για τις νεότερες εξελίξεις του Ακαδημαϊκού έτους 2004-2005 - 200 περίπου προσκεκλημένοι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Κλινική προκηρύσσει ετήσια βραβεία για το Επιστημονικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας στη διακονία της Ιπποκράτειας αποστολής:
1. Τρία βραβεία για μέλη ΔΕΠ: ήθους, καλύτερης διδασκαλίας και έρευνας.
2. Δύο επαίνους για ειδικευόμενους: ήθους και επιστημονικής επίδοσης.
3. Δύο βραβεία και δύο επαίνους σε 2 4ετείς και 2 6ετείς φοιτητές: ανελλιπής παρουσία και επιστημονική επίδοση στις εξετάσεις.
4. Βραβείο καλύτερης Μονάδας Εξωτερικών Ιατρείων με τη μεγαλύτερη προσφορά σε κλινικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο.
5. Βραβείο και Έπαινο σε μέλη του Εργαστηριακού Τομέα για τη συμβολή τους στην ποιοτική αναβάθμιση και συνεργασία Εργαστηρίων και Κλινικής.
6. Τρεις επαίνους για την καλύτερη νοσηλεύτρια/τή της Κλινικής, την Εργαλειοδότρια ή Αναισθησιολόγο-Αδελφή του Χειρουργείου και την Νοσηλεύτρια/τή της ΜΕΘ.
7. Έπαινος σε εργαζόμενο του νοσοκομείου που με το ήθος και την εργατικότητά του παραδειγματίζει την ευρύτερη κοινωνία.

Βραβεία και Έπαινοι συνοδεύονται από το συνολικό ποσό των ­12.000,00.

Tο προσωπικό της Kλινικής

Το Επιστημονικό Προσωπικό της Κλινικής σήμερα περιλαμβάνει τους:

Διευθυντής:
1. Καθηγητής Π.Β. Δημακάκος

Μέλη ΔΕΠ (Αλφαβητικά και κατά βαθμίδα):
2. Αναπλ. Καθηγητής Βασιλείου Ι.
3. Αναπλ. Καθηγητής Βώρος Δ.
4. Αναπλ. Καθηγητής Γεννατάς Κ.
5. Αναπλ. Καθηγητής Γιαννόπουλος Β.
6. Αναπλ. Καθηγητής Κάννας Δ.
7. Αναπλ. Καθηγητής Κατσένης Κ.
8. Αναπλ. Καθηγητής Μαλλάς Η.
9. Αναπλ. Καθηγητής Πισιώτης Χρ.
10. Αναπλ. Καθηγητής Πολυμενέας Γ.
11. Αναπλ. Καθηγητής Σμυρνιώτης Β.
12. Αναπλ. Καθηγητής Φωτόπουλος Α.
13. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχογυιός Ι.
14. Επίκ. Καθηγητής Αράπογλου Β.
15. Επίκ. Καθηγητής Γκιόκας Γ.
16. Επίκ. Καθηγητής Μπρεδάκης Ι.
17. Επίκ. Καθηγητής Πολυδώρου Α.
18. Λέκτορας Αρκαδόπουλος Ν.
19. Λέκτορας Δάφνιος Ν.
20. Λέκτορας Θεοδοσόπουλος Θ.
21. Λέκτορας Κατσιάμης Γ.
22. Λέκτορας Κόντης Ι.
23. Λέκτορας Κώτσης Θ.
24. Λέκτορας Σαμανίδης Λ.
25. Λέκτορας Σκαλκίδης Ι.
26. Λέκτορας Φραγκουλίδης Γ.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/2/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.