Αναζήτηση / Search

  
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας
Α' Κλινική Αναισθησιολογίας

 

 

Της καθηγήτριας της Ιατρικής κ. Αργυρούς Φασουλάκη
Διευθύντριας της Α' Κλινικής Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Α' Κλινική Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Λειτουργούν 4 αίθουσες χειρουργείου και μία υποτυπώδης ανάνηψη για δύο μόνον θέσεις φορείων ανάνηψης ασθενών.

Κλινικό έργο

Οι Αναισθησιολόγοι μέλη ΔΕΠ χορηγούν αναισθησία σε 4 αίθουσες χειρουργείων, όπου γίνονται βαρείες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, αγγειοχειρουργικής, γυναικολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις μαιευτικής. Σημειωτέον ότι στο Αρεταίειο Νοσοκομείο γίνονται βαρείες χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεύονται μαιευτικά περιστατικά υψηλού κινδύνου. Επίσης τα μέλη ΔΕΠ που

εφημερεύουν χορηγούν αναισθησία σε επείγοντα μαιευτικά και χειρουργικά περιστατικά εξαιρετικής βαρύτητας σε 24ωρη βάση. Από το έτος 2001 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί 8.350 περίπου αναισθησίες.

ΘρομβοελαστογράφοςOι εφημερεύοντες μέλη ΔΕΠ εκτός από τη χορήγηση αναισθησίας καλύπτουν τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Β' Χειρουργικής Κλινικής, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξασφάλιση του αεραγωγού (διασωλήνωση) καθώς και του αερισμού των ασθενών (αναπνευστήρες). Τα μέλη ΔΕΠ χορηγούν αναισθησία και σε χώρους εκτός χειρουργείου, όπως στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική και στο εργαστήριο Ακτινολογίας για την τοποθέτηση ενδοαυλικών μοσχευμάτων σε ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Oι αναισθησιολόγοι παρίστανται ή καλούνται στο Ακτινολογικό εργαστήριο σε περιπτώσεις ασθενών που υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις και έχουν ιστορικό αλλεργίας ή άλλα προβλήματα.

Στο κλινικό έργο των αναισθησιολόγων μελών ΔΕΠ περιλαμβάνεται η προεγχειρητική επίσκεψη των ασθενών την παραμονή του χειρουργείου και η αξιολόγηση της κατάστασής των ώστε να προγραμματιστεί το είδος και η τεχνική της ενδεικνυόμενης αναισθησίας. Σε περιπτώσεις βαρέως πασχόντων καλούνται οι αναισθησιολόγοι αρκετές ημέρες ενωρίτερα να εκτιμήσουν τον ασθενή, να ζητήσουν τον επιπλέον ενδεικνυόμενο εργαστηριακό έλεγχο και να συστήσουν την κατάλληλη αγωγή προεγχειρητικά ώστε να βελτιωθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση του βαρέως πάσχοντος. Μετεγχειρητικά οι αναισθησιολόγοι παρακολουθούν τους ασθενείς και ρυθμίζουν την αναλγησία (συστηματική χορήγηση αναλγητικών ή ελεγχόμενη από τον ασθενή αναλγησία, ή επισκληρίδια αναλγησία). Επίσης στην αίθουσα τοκετών οι αναισθησιολόγοι καλούνται για να τοποθετήσουν επισκληρίδιο καθετήρα και να χορηγήσουν την κατάλληλη αναλγησία για ανώδυνο τοκετό.

Στο ιατρείο πόνου και παρηγορητικής αγωγής, το οποίο λειτουργεί σε καθημερινή βάση, εξετάζονται και αντιμετωπίζονται ασθενείς με χρόνιο καλοήθη και κακοήθη πόνο. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή/και επεμβατική, ανάλογα με την περίπτωση. Το έτος 2004 έχουν εξεταστεί 2803 και έχουν γίνει 185 παρεμβατικές θεραπείες.

Διδακτικό και Εκπαιδευτικό Έργο

Ασκούνται ειδικευόμενοι στην Αναισθησιολογία, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις τεχνικές της

περιοχικής και γενικής αναισθησίας. Ειδικευόμενοι Ιατροί στην αναισθησία σε άλλα Νοσοκομεία προσέρχονται να ασκηθούν επί τρίμηνο στη Μαιευτική Αναισθησία. Κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί φοιτητές από διάφορες χώρες (Καναδά, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Φινλανδία,) όπου επί ένα μήνα παρακολουθούν και κάνουν την πρακτική τους στο μάθημα της Αναισθησιολογίας. Κατά τα τελευταία τρία έτη έχουν ασκηθεί οκτώ φοιτητές της αλλοδαπής. Ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι από άλλα Νοσοκομεία της Αθήνας και επαρχιακά Νοσοκομεία ασκούνται επί 6 μήνες έως κι ένα έτος στη Μαιευτική Αναισθησία και Αναλγησία.

Στο ιατρείο πόνου παρακολουθούν φοιτητές και ασκούνται ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι από άλλα Νοσοκομεία. Επίσης ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι εξειδικεύονται στο γνωστικό αντικείμενο του πόνου. Το κατ' επιλογήν μάθημα «Αντιμετώπιση καλοήθους και κακοήθους πόνου – Ανακουφιστική και παρηγορητική αγωγή ασθενών τελικού σταδίου» διδάσκεται από τις Επίκουρες Καθηγήτριες κ. Α. Βαδαλούκα, Ε. Αργύρα, και Ι. Σιαφάκα.

Μηχάνημα Αναισθησίας και Monitor για διεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούςΣε ετήσια βάση: Κάθε Τρίτη απόγευμα γίνονται συναντήσεις της Κλινικής στις οποίες παρουσιάζονται εντός αμφιθεάτρου άρθρα ανασκοπήσεων δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά το τελευταίο έτος.

Κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα γίνεται παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών.

Κάθε Ιανουάριο γίνονται μαθήματα από τη Διευθύντρια της Κλινικής (συνολικά 20 ώρες) με αντικείμενο τις βασικές επιστήμες που έχουν σχέση με την Αναισθησιολογία.

Κάθε Μάιο οργανώνεται εντατικό φροντιστήριο 35 ωρών για προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Αναισθησιολογίας.

Κάθε Φεβρουάριο οργανώνεται επί 2 εβδομάδες κλινικό φροντιστήριο για ειδικευμένους αναισθησιολόγους «Κλινική Εφαρμογή Εισπνευστικής Αναισθησίας», το οποίο παρακολουθούν αναισθησιολόγοι από όλη την Ελλάδα και η εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται από αμφιθεάτρου και εντός χειρουργείου.

Κάθε πρώτο Σάββατο Οκτωβρίου διεξάγονται στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο οι εξετάσεις για την απόκτηση του European Diploma in Anaesthesia and Intensive Care, οι οποίες την ίδια ώρα και ημέρα διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Η Αθήνα (Α' Κλινική Αναισθησιολογίας) είναι ένα από τα εξεταστικά κέντρα της Ευρώπης.

Η Α' Κλινική Αναισθησιολογίας σε συνεργασία με το Department of Anaesthesiology, Medical College of Wisconsin οργανώνει μονοθεματικό συνέδριο με θέμα «FAST TRACK ANAESTHESIA» (31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2005).

Ερευνητικές δραστηριότητες

Απο το 2000 έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά πρωτογενή άρθρα τα οποία αναφέρονται στη φαρμακολογία των αναισθητικών φαρμάκων, στον οξύ και χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, στη μαιευτική αναισθησία καθώς και στην ποιότητα της έρευνας.

Στο ερευνητικό έργο υπάρχει συνεργασία με το Department of Anaesthesiology, Medical College of Wisconsin. Επίσης υπάρχει συνεργασία με το εργαστήριο Βιοφαρμακευτικής και Φαρμακοκινητικής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μαχαίρας). Η συνεργασία αυτή αφορά ερευνητικά πρωτόκολλα και γίνεται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού της Κλινικής Φαρμακευτικής του οποίου συντονίστρια είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια κυρία Σοφία Μαρκαντώνη-Κυρούδη.

Από το 2001 έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση τριών διδακτορικών διατριβών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε ακόμη διδακτορικές διατριβές.

Το ερευνητικό έργο της Α' Κλινικής Αναισθησιολογίας εστιάζεται στα εισπνεόμενα αναισθητικά, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου και στην αναισθησία ταχείας διακίνησης των ασθενών (Fast Track Anaesthesia).

Το προσωπικό της Kλινικής

Μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Κλινικής είναι:
Αργυρώ Φασουλάκη (Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών),
Αθηνά Βαδαλούκα (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας),
Εριφύλη Αργύρα (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας),
Ιωάννα Σιαφάκα (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας),
Γεώργιος Κόττης (Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας),
Θεοδώρα Πουργιέζη (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας),
Γεώργιος Πετρόπουλος (Λέκτορας Αναισθησιολογίας),
Κασσιανή Θεοδωράκη (Λέκτορας Αναισθησιολογίας),
Άντεια Παρασκευά (Λέκτορας Αναισθησιολογίας).
Στην Κλινική εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης η αναισθησιολόγος κυρία Μαρία Μυλωνά.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/11/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.