Αναζήτηση / Search

  
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική
Β' Mαιευτική και Γυναικολογική Kλινική

 

 

Του καθηγητή και Προέδρου της Ιατρικής κ. Γ.K. Κρεατσά, Διευθυντή της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον κ. Ν.Δ. Βραχνή, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, συνεργάτη της Κλινικής

Ο καθηγητής κ. Γ.Κ. ΚρεατσάςΗ Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι η αρχαιότερη Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της χώρας, στην οποία έχουν εκπαιδευτεί και υπηρετήσει διακεκριμένοι μαιευτήρες γυναικολόγοι, που στελεχώνουν σήμερα πολλές Μαιευτικές και Γυναικολογικές κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

H ιστορία της Κλινικής αρχίζει το έτος 1899, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Αρεταιείου Νοσοκομείου, όπου έγινε η εγκατάσταση αυτοτελούς Γυναικολογικής Κλινικής, όπως όριζε στη διαθήκη του ο αείμνηστος ευεργέτης Θ. Αρεταίος. O εκλεγείς από την Ιατρική Σχολή το 1899, ως τακτικός Καθηγητής της Εγχειρητικής και Τοπογραφικής Ανατομικής, κ. Ευάγγ. Καλλιοντζής τοποθετήθηκε το έτος 1906 ως επιστημονικός Διευθυντής της συσταθείσης «Χειρουργικής και Γυναικολογικής Κλινικής» στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, που στέγασε έτσι το πρώτο στην Ελλάδα Γυναικολογικό Τμήμα.

Διευθυντές – Καθηγητές της Κλινικής

O Ευάγγελος Καλλιοντζής το έτος 1906, με απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ανέλαβε την επιστημονική διεύθυνση της συσταθείσης «Χειρουργικής και Γυναικολογικής Κλινικής» στο Αρεταίειο Νοσοκομείο μέχρι το έτος 1922. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος τοποθετήθηκε, με απόφαση της Ιατρικής Σχολής, ως επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής, η οποία και έλαβε την ονομασία «Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου». Κατά το έτος 1938, η Κλινική μετονομαστηκε σε Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική και το ίδιο έτος τον διαδέχθηκε στη Διεύθυνση ο Νικόλαος Λούρος έως το 1942. Στη συνέχεια τη διεύθυνση της Κλινικής ανέλαβε ο Δημήτριος Αντωνόπουλος έως το 1968. Το 1969 εξελέγη από την Ιατρική Σχολή ο Διονύσιος Κασκαρέλης ο οποίος και παρέμεινε στη διεύθυνση της Κλινικής μέχρι το 1976. O Βασίλειος Κουτήφαρης διετέλεσε Διευθυντής της Κλινικής έως το 1983, και ακολούθησε ο Παντελής Ζούρλας έως το 1997, οπότε και εξελέγη ο σημερινός Διευθυντής κ. Γεώργιος Κρεατσάς.

Σκοπός της Kλινικής

O σκοπός της Κλινικής είναι η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής και σπουδαστών των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και η ειδίκευση, συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση Ιατρών και άλλων Λειτουργών Κλάδων Υγείας. Επίσης σκοπός της Κλινικής είναι η ανάπτυξη και προαγωγή της Έρευνας στον τομέα της Ιατρικής καθώς και των άλλων συναφών επιστημών καθώς και η παροχή περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα και κύριας εξειδίκευσης.

Mέλη Δ.E.Π. της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Tμήμα Γυναικολογικής ΟυρολογίαςΤα Τμήματα της Κλινικής

Η Κλινική αποτελείται από τρία Τμήματα: το Μαιευτικό, το Γυναικολογικό και το Νεογνολογικό. Τα δύο πρώτα τμήματα υποστηρίζονται από τα ειδικά τμήματα που ακολουθούν. Στο Νεογνολογικό Τμήμα αντιμετωπίζονται τελειόμηνα νεογνά και πρόωρα νεογνά βάρους άνω των 1500 γρ., που δεν έχουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Επίσης μέρος της Κλινικής αποτελούν τα Χειρουργεία, το Ορμονολογικό Εργαστήριο και τα Εξωτερικά Μαιευτικά και Γυναικολογικά Ιατρεία.

Τα Ειδικά Τμήματα της Κλινικής

Εμβρυομητρική Ιατρική – Υπέρηχοι. Στο Τμήμα αυτό εξετάζονται υπερηχογραφικά γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά που νοσηλεύονται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς και εξωτερικοί ασθενείς.

Τμήμα Ενδοσκοπήσεων. Α) Λαπαροσκοπήσεις. Η διάγνωση και θεραπεία πολλών γυναικολογικών νοσημάτων γίνεται πλέον σήμερα με την video λαπαροσκόπηση. Η παρακολούθηση από τους φοιτητές και τους ενδιαφερόμενους ιατρούς είναι σημαντικό μέρος της εκπαίδευσής τους στις νέες χειρουργικές τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας. Β) Υστεροσκοπήσεις. Αποτελούν βασική διαγνωστική ή επεμβατική μέθοδο στη Γυναικολογία.

Γυναικολογική Ουρολογία. Τμήμα Ουρογυναικολογίας και Αποκατάστασης Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους. Σε αυτό το Τμήμα πραγματοποιούνται εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας από 16 ετών και άνω.

Ογκολογικό Τμήμα. Στο Τμήμα αυτό προσέρχονται γυναίκες με νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων.

Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση. Στο Τμήμα αυτό προσέρχονται γυναίκες με φυσιολογική ή χειρουργική εμμηνόπαυση. Γίνεται ενημέρωση όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δίνονται ενημερωτικά έντυπα, σχετικά με τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, την ορμονική θεραπεία και τα οφέλη και τις παρενέργειες που συνδέονται με αυτή.

Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου. Η Μονάδα Επιτηρήσεως του Εμβρύου έχει σκοπό την εντατική παρακολούθηση του εμβρύου, τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές ασθενείς.

Οικογενειακός Προγραμματισμός. Το Ιατρείο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Αρεταίειου πληροφορεί, συμβουλεύει και παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες σε μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια. Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες με ομιλίες ενημερωτικού χαρακτήρα σε σχολές και κοινωφελείς οργανώσεις.

Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία – Επανορθωτική Χειρουργική. Στο Τμήμα εξετάζονται θήλεα νεογνά, βρέφη, παιδιά και νεαρά κορίτσια ηλικίας μέχρι 19 ετών. Η εξέταση γίνεται κυρίως από Γυναικολόγους και Ενδοκρινολόγους ειδικούς στο αντικείμενο της παιδογυναικολογίας,

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Πραγματοποιείται η διαγνωστική προσπέλαση, καθοδήγηση και αντιμετώπιση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Οργανωμένη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Καθ' Έξιν Αποβολών. Το Τμήμα Επανειλημμένων Αποβολών έχει αντικείμενο τη διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση ζευγαριών με ιστορικό καθ' έξιν αποβολών (πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς) Αιτία προσέλευσης αποτελεί και η «ανεξήγητη στειρότητα» ή ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών IVF.

Ειδικευόμενοι Ιατροί

Η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική δίνει πλήρη ειδικότητα Μαιευτικής – Γυναικολογίας, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα (EBCOG) και κάνει ότι είναι δυνατό για να μπορέσουν οι Ειδικευόμενοι Ιατροί να ανταποκριθούν με επιτυχία στον ρόλο τους ως σύγχρονοι Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι. Oι ειδικευόμενοι εκτελούν μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων και τοκετών. Η Κλινική παρέχει επίσης τη δυνατότητα για επιστημονικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, εφόσον ο ειδικευόμενος επιθυμεί να εξελιχθεί και σε αυτό τον τομέα.

Φοιτητές

Στην Κλινική μας λειτουργούν τα παραπάνω ειδικά ιατρεία και τμήματα τα οποία είναι επανδρωμένα με άριστο προσωπικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές για πρακτική άσκηση σε όλο το φάσμα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Επίσης έχουν τη δυνατότητα επαρκούς θεωρητικής εκπαίδευσης, μέσω ενός πολύ καλά οργανωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στη Μαιευτική – Γυναικολογία

Η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει μετεκπαιδευτικά μαθήματα στον χώρο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που περιλαμβάνουν ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, καθώς και τακτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών συναντήσεων είναι η παρουσίαση των νεότερων δεδομένων από την τρέχουσα έρευνα στη Μαιευτική, Γυναικολογία και Ενδοκρινολογία. Oι εκπαιδευτικές συναντήσεις της Κλινικής αρχίζουν τον Νοέμβριο κάθε ακαδημαϊκού έτους και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου, καλύπτοντας 75 διδακτικές ώρες. Η Κλινική διοργανώνει επίσης σε ετήσια βάση μεγάλο αριθμό Διεθνών Συνεδρίων και τακτικών επαναλαμβανόμενων Σεμιναρίων, όπως το Σεμινάριο Μαιευτικού Επείγοντος «ALSO» και το Σεμινάριο Oυρογυναικολογίας.

Tμήμα εξωσωματικής γονιμοποίησηςΗ Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική προσπαθεί να ενσωματώνει τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας στην καθημερινή πρακτική της Μαιευτικής και Γυναικολογίας πρός όφελος της υγείας της γυναίκας και του νεογνού. Προωθεί την έρευνα σε πεδία όπως η προωρότητα, η εμμηνόπαυση, τα χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά και η ουρογυναικολογία.Εκπαιδεύει την επόμενη γενιά των Μαιευτήρων – Γυναικολόγων και πολλοί ακαδημαϊκοί και παγκοσμίως γνωστοί Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι εκπαιδεύτηκαν ή εργάστηκαν σε αυτή. Το προσωπικό της Κλινικής με τη συνεχή και σκληρή εργασία του σε όλα τα προαναφερθέντα επίπεδα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων υπηρεσιών και φροντίδας που χρειάζονται οι γυναίκες και τα νεογνά τους.

Το προσωπικό της Kλινικής

Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τον Διευθυντή-Καθηγητή Γ. Κρεατσά, τους Αναπληρωτές Καθηγητές Κ. Παπαδιά, Α. Μαλαμίτση - Puchner, Δ. Μπότση, Γ. Χριστοδουλάκο, Α. Κοντοράβδη, Σ. Κονιδάρη, Ν. Βιτωράτο, O. Γρηγορίου, Αγγ. Λιάπη, Σ. Φωτίου, τους Επικ. Καθηγητές Γ. Γιαννάκη, Γ. Ντάβρη, Γ. Πράσινο, Δ. Χασιάκο, Ε. Δεληγεωρόγλου, Ι. Κουσκούνη, Γ. Μαστοράκο, Ν. Βλάχο και τους Λέκτορες Ν. Σαλάκο, Ε. Λαμπρινουδάκη, Κ. Πανουλή, Σ. Μπάκα, Ν. Ρίζο, και Ε. Οικονόμου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/12/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.