Αναζήτηση / Search

  
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Β' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων

 

 

Του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής κ. N. Σταυριανέα,
Διευθυντή της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. ΣταυριανέαςΗ νεοσύστατη Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από διετίας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». H A’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ανδρέα Δ. Κατσάμπα.
Η Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων διέπεται από υψηλούς στόχους προσφοράς, υψηλών παροχών Δερματολογικής Υγείας προς τους κατοίκους του Δυτικού Λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση αλλά και η έρευνα ολοκληρώνουν τους προσανατολισμούς και επιδιώξεις της σε δυναμική ανάπτυξη Κλινικής. Η Δερματολογική Κλινική αποτελεί σύγχρονο δερματολογικό κέντρο, με συνεχη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και διεθνή παρουσία. Οι δημοσιεύσεις των μελών της Κλινικής σε καταξιωμένα διεθνή περιοδικα, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και η οργάνωση Επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων το αποδεικνύουν.
Η Β’ Δερματολογική Κλινική παρέχει υψηλού επιπέδου διαγνωστικό και θεραπευτικό έργο τόσο στα εξωτερικά της Ιατρεία, όσο και στις ειδικές μονάδες και τμήματα που περιλαμβάνει:
Στα εξωτερικά Ιατρεία έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα 29523 ασθενείς. O πλούσιος αυτός αριθμός εξεταζομένων παρέχει επαρκές έδαφος για τη διδασκαλία των ομάδων φοιτητών που ασκούνται. Στην Β’ Δερματολογική Κλινική διδάσκονται Δερματολογία - Αφροδισιολογία 200 φοιτητές της Ιατρικής ετησίως, ενώ αναμένονται και οι πρώτοι ειδικευόμενοι. Η διδασκαλία των φοιτητών πέρα από την παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων από αμφιθεάτρου, περιλαμβάνει την εξέταση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλευόμενων ασθενών, εκμάθηση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στα επί μέρους τμήματα και παρακολούθηση μικρών επεμβάσεων στο τμήμα μικρών επεμβάσεων και επεμβατικής Δερματολογίας, Αλλεργιολογίας και Δερματοκοσμητικής.
Στα εξωτερικά ιατρεία της Β’ Δερματολογικής Κλινικής εκτός των κλασσικών για την εξέταση και διάγνωση κάθε Δερματολογικού ασθενούς περιλαμβάνονται και ειδικά εξωτερικά ιατρεία. Αυτά είναι το Αλλεργιολογικό, Παιδοδερματολογικό, Παιδοαλλεργιολογικό, Δερματογκολογικό, Ιατρείο μελαγχρωματικών σπίλων και μελανώματος και Ιατρείο ψωρίασης. Στα ειδικά αυτά εξωτερικά ιατρεία παραπέμπονται οι με τα ειδικά αυτά προβλήματα ασθενείς για εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Επεμβατικά Τμήματα
Τα επεμβατικά τμήματα της Β’ Δερματολογικής Κλινικής περιλαμβάνουν:
Α) Χειρουργική Τράπεζα πλήρως εξοπλισμένη όπου γίνονται με επιτυχία επεμβάσεις όπως αφαίρεση μελαγχρωματικών σπίλων, καρκίνων του δέρματος και μελανώματος, δερματικές βιοψίες, Διαθερμοπηξία, κ.ά.
Β) Μονάδα Κρυοθεραπείας για τη θεραπεία καλοήθων όγκων του Δέρματος όπως μυρμηκιών, μολυσματικής τερμίνθου, σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, θηλωμάτων και ακτινικών υπερκερατώσεων, προκαρκινωματωδών βλαβών και όγκων του δέρματος.
Γ) Μονάδα Lasers περιλαμβάνει συσκευή CO2 και αναμένεται να εμπλουτιστεί με όλο το φάσμα μηχανημάτων Lasers. Σήμερα μπορεί να εκτελεί θεραπεία καλοήθων και προκαρκινικών όγκων όπως θηλωμάτων, υπερκερατώσεων, HPV λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων, επιλεγμένων επιθηλιωμάτων δέρματος κ.ά.
Στα επεμβατικά τμήματα ασκούνται και οι αντίστοιχες ομάδες των φοιτητών που εκπαιδεύονται στη Δερματολογία.

Ειδικές Μονάδες
Η κλινική περιλαμβάνει και εξειδικευμένες μονάδες που έχουν πλήρη ανάπτυξη όπως η αλλεργιολογική και η φωτοβιολογική που ευρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.
Αναπτύσσει επίσης ερευνητική μονάδα στο πλαίσιο συνεργασίας με το πειραματικό χειρουργείο του Αττικού Νοσοκομείου (Μονάδα μυκητολογικής έρευνας) και το ερευνητικό εργαστήριο της Β’ Παθολογικής Κλινικής. (Μοριακή Βιολογία και Γενετική εφαρμοσμένη στη Δερματολογία).
Η ανάπτυξη των παραπάνω τμημάτων παρέχουν στους φοιτητές της Ιατρικής αλλά και στους ειδικευόμενους τα σύγχρονα πρότυπα Δερματολογίας που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικοτήτων στα πλαίσια της μεταπτυχιακής τους εκπαίδευσης.
Εξάλλου ο γεωμετρικά αυξανόμενος αριθμός Δερματολογικών ασθενών που προσέρχεται για παροχή υπηρεσιών στην Β’ Δερματολογική Κλινική δημιουργεί το απαραίτητο κλινικό υλικό τόσο για εκπαίδευση όσο και για έρευνα.

Ερευνητική δραστηριότητα
Η ερευνητική δραστηριότητα της Κλινικής περιλαμβάνει ευρύ φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στη μελέτη των όγκων του δέρματος καλοήθων και κυρίως κακοήθων όπως και τη μελέτη των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος. Ιδιαιτέρως απασχόλησε η έρευνα για το σάρκωμα Kaposi που έγινε σε συνεργασία με αξιόλογα κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Η διάγνωση και η μελέτη των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος με αναίμακτες διαγνωστικές μεθόδους όπως δερματοσκόπηση αλλά και η ταυτοποίησή τους με ειδικές ιστοχημικές χρώσεις και χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και η μελέτη των Τ δερματικών λεμφωμάτων αποτελούν μέρος της ερευνητικής μας προσπάθειας.
Από πλευράς φλεγμονωδών παθήσεων δέρματος σύγχρονα ερευνητικά πρωτόκολλα που στοχεύουν στην αξιολόγηση των βιολογικών θεραπειών που εφαρμόζονται στην ψωρίαση ευρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι αλλεργικές παθήσεις του δέρματος που εξετάζονται διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπείες στην Αλλεργιολογική Μονάδα της Κλινικής μας αποτελούν κεφάλαιο ερευνητικής δραστηριότητας σε συνεργασία με ξένες ερευνητικές μονάδες.
Από πλευράς σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, το AIDS αποτέλεσε ιδιαίτερο πεδίο έρευνας και για τις δύο Δερματολογικές Κλινικές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνεχίζει να κεντρίζει τα ερευνητικά μας ενδιαφέροντα, αλλά και η σύφιλη και τα ιογενή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Με την προσεχή συνεργασία μας με τα ερευνητικά εργαστήρια των παθολογικών κλινικών του Αττικού Νοσοκομείου αναμένεται περισσότερη ερευνητική δραστηριότητα όπως και εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και αξιόλογων διεθνών δημοσιεύσεων σε πεδία βασικής και εφαρμοσμένης κλινικής έρευνας.
Η Β’ Δερματολογική Κλινική είναι επίσης ανοικτή σε κάθε μέλος της μεγάλης οικογένειας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. O κάθε εργαζόμενος στο Καποδιστριακό αλλά και κάθε μέλος της οικογένειάς του είναι αυτονόητο ότι για κάθε δερματολογικό πρόβλημα όποτε προκύψει (που κανείς δεν επιθυμεί) πρέπει να αισθάνεται τη Δερματολογική Κλινική σαν δικιά του κλινική.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου

Το προσωπικό της Κλινικής αποτελειται απο τους:
Νικόλαο Σταυριανέα, Αν. Καθηγητή
και Διευθυντή της Κλινικής
Δημήτριο Καλογερομήτρο
Επικ. Καθηγητή
Ευαγγελία Παπαδαυΐδ
Λέκτορα
Αλέξανδρο Κατούλη
Λέκτορα
Ευγενία Ιωάννου-Τούμπη
Λέκτορα (407)

Το Δ.Ε.Π. της Κλινικής συνεπικουρούν οι:

Αικατερίνη Συρίγου
Επιμελητής Α’ ΕΣΥ
Μαρίνα Αδαμοπούλου
Επιμελητής Β’ ΕΣΥ
Ευαγγελία Μπόζη
Επικουρική Επιμελητής ΕΣΥ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/12/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.