Αναζήτηση / Search

  
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική
Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική

 

 

Του Καθηγητή της Ιατρικής κ. Εμμανουήλ Σαλαμαλέκη,
Διευθυντή της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε με το Π.Δ. 143/1996 (Α’ 110) και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» με την αριθμ. Υ4α/ ΟΙΚ.39632/2003 (Β’ 523) Κοινή Υπουργική Απόφαση. Διευθύνεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Σαλαμαλέκη, του οποίου η εκλογή έγινε την 23/6/2003 από τον Τομέα Υγείας Μητέρας – Παιδιού και η ανάθεση της διεύθυνσης την 15/7/2003 από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου μας.

Ημερολόγιο Κλινικής
Την 1/9/2003 ξεκίνησε η λειτουργία της Κλινικής με την έναρξη της λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων. Ακολούθησε την 7/10/2003 το Γυναικολογικό Τμήμα και η πραγματοποίηση των πρώτων χειρουργικών επεμβάσεων, την 2/3/2004 το Χειρουργείο Ενδοσκοπήσεων και Μικροχειρουργικών Επεμβάσεων, την 12/3/2004 το Μαιευτικό Τμήμα και το Μαιευτήριο και η πραγματοποίηση των πρώτων Τοκετών και Καισαρικών Επεμβάσεων, την 16/6/2004 η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η πραγματοποίηση των πρώτων Ωοληψιών και Εμβρυομεταφορών, και την 4/11/2004 η λειτουργία του Ιατρείου Μαστού. Η εκπαίδευση των φοιτητών άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Η Κλινική χορηγεί πλήρη ειδικότητα.

Aίθουσα τοκετών της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής ΚλινικήςΣκοπός της Κλινικής
Σημαντικότερος σκοπός είναι η εκπαίδευση και η πλήρης επιστημονική κατάρτιση των ειδικευομένων ιατρών, των τελειοφοίτων της Ιατρικής Σχολής και των μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των σπουδαστών των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας. Επιπλέον, η συνεχής κατάρτιση ιατρών και άλλων λειτουργών της Υγείας, η ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης με κέντρο και στόχο πάντοτε την παροχή της καλύτερης ιατρικής περίθαλψης στις γυναίκες.
Δραστηριότητες της Κλινικής
1. Εξωτερικά Ιατρεία: Τα Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν καθημερινά. Περιλαμβάνουν: Μαιευτικό, Γυναικολογικό, Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου – Διαβητικών Εγκύων, Εμβρυομητρικής Ιατρικής – Υπερήχων και Προγεννητικού Ελέγχου, Γυναικολογικής Ογκολογίας, Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Οικογενειακού Προγραμματισμού και Ιατρείο Μαστού. Από 1/9/2003 έως 31/8/2005 εξετάστηκαν συνολικά στα Εξωτερικά Ιατρεία 13.213 γυναίκες. Ειδικότερα: 2.448 επισκέψεις εγκύων, 7.299 επισκέψεις ασθενών στο Γυναικολογικό Ιατρείο όπου και ελήφθησαν 3.692 Test κατά Παπανικολάου, 2.165 επισκέψεις στο Ιατρείο Εμβρυομητρικής Ιατρικής – Υπερήχων και Προγεννητικού Ελέγχου, 700 στο Ιατρείο Γυναικολογικής Ογκολογίας, 331 στο Ιατρείο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας – Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης – Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας – Οικογενειακού Προγραμματισμού, και 270 επισκέψεις στο Ιατρείο Μαστού.
2. Γυναικολογικό Τμήμα: Στο Γυναικολογικό Τμήμα της Κλινικής νοσηλεύθηκαν από την 1/9/2003 έως και 31/8/2005 συνολικά 994 ασθενείς.
3. Ογκολογικό Τμήμα: Στο Oγκολογικό Τμήμα ανήκουν α. το εξωτερικό Oγκολογικό Ιατρείο, στο οποίο εξετάζονται γυναίκες κολποσκοπικά, παρακολουθούνται γυναίκες με νεοπλασίες του γεννητικού συστήματος καθώς και γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία – χειρουργική ή συντηρητική - για κακοήθεις νεοπλασίες, β. το Oγκολογικό Τμήμα της Κλινικής, στο οποίο αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά 29 καρκίνοι ενδομητρίου, 23 καρκίνοι ωοθηκών, 2 σαρκώματα μήτρας, 13 καρκίνοι τραχήλου της μήτρας, 7 καρκίνοι αιδοίου και 4 καρκίνοι σαλπίγγων.
4. Χειρουργεία: Στην Κλινική έχουν παραχωρηθεί 3 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα. Επιπλέον λειτουργεί στο Μαιευτήριο Αίθουσα Τοκετών καθώς και Χειρουργείο Καισαρικών Τομών. Στην Κλινική λειτουργεί Σηπτικό Χειρουργείο και Ενδοσκοπικό Τμήμα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 496 χειρουργικές επεμβάσεις, 216 επεμβάσεις στο σηπτικό χειρουργείο και 49 διαγνωστικές και επεμβατικές ενδοσκοπικές επεμβάσεις.
5. Μαιευτικό Τμήμα: Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 12.3.2004 έως 31.8.2005 παρακολουθήθηκαν στο τμήμα 741 επίτοκες και λεχωίδες. Έγιναν 640 φυσιολογικοί τοκετοί και καισαρικές τομές.
6. Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής: Οι ασθενείς και οι έγκυες που εξετάστηκαν από τις 3/9/2003 έως και 31/8/2005 έφτασαν τις 2.165. Στο τμήμα αυτό εξετάζονται υπερηχογραφικά γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά και πραγματοποιούνται επεμβάσεις προγεννητικού ελέγχου.
7. Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 16.6.2004 έως και 31.8.2005 εξετάστηκαν 300 ζευγάρια τα οποία υπεβλήθησαν σε φυσική εξέταση και κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Στο ως άνω διάστημα διενεργήθηκαν 119 κύκλοι IVF, 99 Ωοληψίες, 84 Εμβρυομεταφορές σε φρέσκους κύκλους IVF, 3 φυσικοί κύκλοι IVF, 10 κύκλοι με κατεψυγμένα έμβρυα, 84 Ενδομήτριες Σπερματεγχύσεις, 22 κύκλοι πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας με Κλομιφαίνη καθώς και 1 MESA (παρακέντηση επιδιδυμίδας σε αζωοσπερμικό άνδρα). Τελικά προέκυψαν 27 κλινικές εγκυμοσύνες με κύκλους IVF, 9 με σπερματεγχύσεις και 4 από κύκλους με Κλομιφαίνη.

Tμήμα της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Aττικό NοσοκομείοΕκπαιδευτικό έργο της Κλινικής
Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 ξεκίνησε η εκπαίδευση των τελειοφοίτων της Ιατρικής Σχολής. Οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα σε όλα τα τμήματα της Κλινικής και αποκτούν σημαντικές γνώσεις από κάθε τομέα. Στην Κλινική εκπαιδεύονται και 5 Ειδικευόμενοι Ιατροί και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 8. Κάθε Δευτέρα το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής και οι φοιτητές παρακολουθούν βιβλιογραφικές ενημερώσεις και κάθε Τετάρτη μετεκπαιδευτικά μαθήματα από Έλληνες και Ξένους Καθηγητές. Μία φορά το χρόνο διοργανώνεται το Ετήσιο Συμπόσιο της Κλινικής, και διοργανώνονται και ημερίδες και συνέδρια μαζί με άλλες Κλινικές του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και σεμινάρια κατάρτισης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και Μαιών σε εξειδικευμένα θέματα της ειδικότητάς τους. Ειδικότερα, η Κλινική ανέλαβε το 2004 Πρόγραμμα ΚΕΚ (Χρήση Υπερήχων στη Μαιευτική-Γυναικολογία) και διοργανώνει 3 φορές το χρόνο σεμινάρια Καρδιοτοκογραφίας για Μαίες. Επιπλέον συμμετέχει με επιστημονικό έργο σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και με δημοσιεύσεις στον επιστημονικό τύπο. Επίσης, εκπονούνται 9 διδακτορικές διατριβές.

Ερευνητικό Έργο
Η νεοσύστατη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τις άλλες Κλινικές και τα Εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚOΝ», αλλά και με άλλες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής και Εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, που επέτυχε να αναλάβει και που τα αποτελέσματά της θα παρουσιασθούν στο εγγύς μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ερευνητικά αντικείμενα: (1) Ανάπτυξη συστήματος διάγνωσης της εμβρυϊκής υποξίας και πρόληψη άμεσων και απώτερων σοβαρών επιπλοκών που συμβάλλουν στην αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας (ΠΕΝΕΔ 1999), (2) Διαχείριση και συνδυαστική αξιολόγηση βιοφυσικών παραμέτρων για την έγκαιρη διάγνωση της εμβρυϊκής υποξίας στο πρώτο στάδιο του τοκετού με χρήση συστήματος βασισμένου σε νευρωνικά δίκτυα (Πυθαγόρας), (3) Oι επιδράσεις της 2-μεθοξυοιστραδιόλης στον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη ανθρωπίνων καρκινικών κυτταρικών σειρών ωοθηκών: ο ρόλος του αντι-αποπτωτικού γονιδίου 6cl-2 και του πυρηνικού παράγοντα NF-KB (Ερευνητικό Πρόγραμμα Oγκολογίας ΥΥΠ), (4) Διαφορική έκφραση γονιδίων-παραγόντων απόπτωσης στον καρκίνο του ενδομητρίου. Ταυτοποίηση και αξιολόγηση μοριακών δεικτών σχετιζομένων με την πρόγνωση και αντιμετώπιση της νόσου (ΠΕΝΕΔ 2003).

Το προσωπικό του Εργαστηρίου

Το προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τον Διευθυντή-Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Σαλαμαλέκη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δ. Κασσάνο, τους Επίκουρους Καθηγητές κ. Κ. Συκιώτη, Ν. Παναγιωτόπουλο και Κ. Λόγη και τον Λέκτορα κ. Χ. Χρέλια, τους Λέκτορες Π.Δ. 407/80 κ. Δ. Γιάνναρη και Φ. Πουλακάκη, τους Αναπληρωτές Διευθυντές Ε.Σ.Υ. κ. Ν. Μπουρνά και Α. Κούτρα, τον Επιμελητή Α’ Ε.Σ.Υ. κ. Π. Σκάρπα, τους Επιστημονικούς Συνεργάτες κ. Κ. Πατσούρα, Σ. Γράψα, Κ. Οικονόμου, Λ. Μπατάλια, Π. Θωμόπουλο, Χ. Καλλιντέρη, Κ. Σαλαμπάση, τις Εμβρυολόγους Ε. Ορφανουδάκη και Χ. Αναγνωστοπούλου και τη Γραμματέα της Κλινικής κ. Ε. Τσιπούρα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/1/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.