Αναζήτηση / Search

  
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική
Γ' Παιδιατρική Kλινική

 

Της Aν. Καθηγήτριας της Ιατρικής κ. Π. Νικολαΐδου-Καρπαθίου,
Διευθύντριας της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε στις 25/8.03 με το Π.Δ. 1185/τ.Β’ και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» στις 5.2.04 με την υπ' αριθμ. 213/τ.Β’ κοινή υπουργική απόφαση. Διευθύνεται από την αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολαΐδου-Καρπαθίου, η εκλογή της οποίας έγινε στις 24/9/2003 από τον Τομέα Υγείας Μητέρας-Παιδιού και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής. Ήδη λειτουργούν το Νεογνολογικό Τμήμα και τα Τακτικά Παιδιατρικά Εξωτερικά Ιατρεία, επίκειται δε η λειτουργία του Παιδιατρικού Τμήματος (30 κλίνες) και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (22 κλίνες) και μεγαλύτερων Παιδιών (6 κλίνες).
Τα Τακτικά Παιδιατρικά Εξωτερικά Ιατρεία, που ήδη λειτουργούν, περιλαμβάνουν τα ιατρεία Γενικής Παιδιατρικής, Παρακολούθησης Νεογνών, Παιδοενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ασβεστίου.
Η επικείμενη πλήρης ανάπτυξη της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής πιστεύεται ότι θα συνδράμει και θα ελαφρύνει το πανθομολογουμένως βαρύ κλινικό και εκπαιδευτικό έργο που ασκούν άκρως επιτυχώς οι Α’ και Β’ Παιδιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.
Άξιο αναφοράς είναι ότι, σε αντίθεση με τις άλλες δύο Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της Αθήνας, που επικουρούνται και υποστηρίζονται από τις Κλινικές όλων πρακτικά των παιδιατρικών υποειδικοτήτων στον ίδιο χώρο, η Γ’ Παιδιατρική Κλινική θα λειτουργήσει σε Γενικό Νοσοκομείο. To πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται ήδη μερικώς και θα αντιμετωπισθεί προσεχώς με επάρκεια, με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:
α) Προβλέπεται ο διορισμός δύο παιδοχειρουργών, των οποίων η θέση έχει ήδη προκηρυχθεί. Οι παιδοχειρουργοί αυτοί θα στελεχώσουν την Α’ Παιδοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα το Αττικό νοσοκομείο.
β) Έχουν στελεχωθεί ή θα στελεχωθούν οι άλλες Κλινικές του Χειρουργικού και Εργαστηριακού Τομέα του Αττικού Νοσοκομείου με γιατρούς εξειδικευμένους στα παιδιά. Έτσι, ήδη σήμερα διατίθενται Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Λαρυγγολόγος και Ακτινολόγοι εξειδικευμένοι στα παιδιά.
γ) Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική έχει ήδη στελεχωθεί με Παιδιάτρους - Νεογνολόγους και Παιδοενδοκρινολόγο. Εξάλλου, πρόκειται να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον οι θέσεις Παιδονευρολόγου και Παιδιάτρων με εξειδίκευση στην Εντατική Νοσηλεία Παιδιών, ενώ προγραμματίζεται η κάλυψη στο προσεχές μέλλον των θέσεων των υπόλοιπων παιδιατρικών υποειδικοτήτων.

Tμήμα της Γ΄ Παιδιατρικής ΚλινικήςΤο εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής
Το εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη περιορίζεται στη συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής που ασκούνται στη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική. Μόλις λειτουργήσει το Παιδιατρικό Τμήμα, η Κλινική θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Παιδιατρική των τελειοφοίτων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Η Κλινική παρέχει πλήρη ειδικότητα. Ήδη διορίζονται οι δύο πρώτοι ειδικευόμενοι, ενώ αναμένεται ο διορισμός άλλων δέκα.
Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 διοργανώνει στο χώρο της μετεκπαιδευτικά μαθήματα (κάθε Τρίτη 2-3 μ.μ.), στα οποία μετέχουν τα στελέχη της Κλινικής και πολλοί παιδίατροι της Δ. Αττικής. Στο πλαίσιο της μετεκπαιδευτικής δραστηριότητάς της οργανώνει ετήσιο Σεμινάριο με τίτλο «Ημέρες Παιδιατρικής Ενημέρωσης», τα πρακτικά των εισηγήσεων του οποίου εκδίδονται και κυκλοφορούν τις ημέρες τέλεσής του. Το Σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2004-2005 έλαβε χώρα στις 26-27 Φεβρουαρίου 2005 στην αίθουσα Θεάτρου του Κολεγίου Αθηνών, ενώ του τρέχοντος έτους θα γίνει στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2006 στον ίδιο χώρο.
Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος (10/12.2005) η Γ’ Παιδιατρική Κλινική σε συνεργασία με τη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του Αττικού Νοσοκομείου κοινή ημερίδα με τίτλο «Οι ενδοκρινοπάθειες της εγκύου και οι επιπτώσεις τους στο νεογνό». Η Κλινική σε συνεργασία με την Εταιρεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων διοργάνωσε στις 4 και 5 Μαρτίου του 2005 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων διήμερο Παιδαγωγικό Συνέδριο με θέμα «Η σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού».

Tο Παιδοενδοκρινολογικό Tμήμα της Γ΄ Παιδιατρικής ΚλινικήςΕρευνητικό έργο
Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό έργο, τα στελέχη της Κλινικής με τη βοήθεια της Μοριακής Βιολόγου οργανώνουν ερευνητικό εργαστήριο, αντικείμενο του οποίου θα είναι αρχικά η μελέτη ποικίλων διαταραχών του μεταβολισμού του ασβεστίου στα παιδιά. Έτσι, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα: α) Μελέτη του υποδοχέα της βιταμίνης D (VDR) στα οστεοσαρκώματα (Πυθαγόρας 2004), β) Κλινικοπαθολογικοί χαρακτήρες των όγκων μαστού σε συσχέτιση με τις πολυμορφικές νουκλεοτιδικές θέσεις του γονιδίου του υποδοχέα της βιταμίνης D (VDR) (Ερευνητικό Πρόγραμμα Ογκολογίας ΥΥΠ). Παράλληλα, διεκπεραιώνονται τρία ερευνητικά πρωτόκολλα, τα οποία αναφέρονται σε διδακτορικές διατριβές στελεχών της Κλινικής.
Τα οξέα προβλήματα του παιδικού πληθυσμού της Δυτικής Αττικής επιβάλλουν τη διεξαγωγή ειδικών επιδημιολογικών μελετών. Ήδη, σε συνεργασία με τη Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθύντρια η Καθηγήτρια κ. Ε. Γιαμαρέλλου) βρίσκεται σε εξέλιξη προοπτική μελέτη της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας σε παιδιά στη Νοτιοδυτική Αττική.
Τα στελέχη της κλινικής, από της ιδρύσεώς της, έχουν δημοσιεύσει 25 εργασίες στον ξένο Τύπο και 10 στον ελληνικό. Ακόμη, έχουν ανακοινώσει 12 εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια και 25 σε Ελληνικά Συνέδρια και Σεμινάρια.

Tο προσωπικό του Εργαστηρίου

Το προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τη Διευθύντρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Π. Νικολαΐδου-Καρπαθίου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Α. Φρεντζάγια, τον Επίκουρο Καθηγητή Παιδοενδοκρινολογίας κ. Α. Παπαδημητρίου, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδίατρο-Νεογνολόγο κ. Π. Μέξη-Μπουρνά, την Επιμελήτρια Α’ Παιδίατρο-Νεογνολόγο κ. Α. Δασκαλάκη, τους Επιμελητές Β’ Παιδιάτρους κ. Σ. Φεσσάτου, κ. Κ. Δούρο και Β. Τσαγρή, τη Μοριακή Βιολόγο Ε.Τ.Ε.Π. κ. Α. Παπαδοπούλου και τη Γραμματέα της Κλινικής κ. Μ. Κασίμη.
Στο άμεσο μέλλον θα προσληφθούν ένας Λέκτορας Παιδονευρολογίας, ένας Λέκτορας Παιδιατρικής και 5 Επιμελητές (2 Παιδίατροι-Νεογνολόγοι, 2 Παιδίατροι για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και 1 Παιδίατρος).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/2/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.