Αναζήτηση / Search

  
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική
Α΄ Καρδιολογική Κλινική

 

Του καθηγητή της Ιατρικής κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη
Διευθυντή της A' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1958. Πρώτος διευθυντής ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Γεώργιος Μιχαηλίδης (1958-1971) και ακολούθησαν ο αείμνηστος Καθηγητής Δημήτριος Αυγουστάκης (1971-1984) και ο Καθηγητής Παύλος Τούτουζας (1984-2003). Από το 2003 μέχρι σήμερα διευθυντής είναι ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό της κλινικής από το 1977.


Οι Μονάδες της Kλινικής

Η Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ομώνυμο (Α' Καρδιολογικό – Αιμοδυναμικό) Εργαστήριο λειτουργούν στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκτός από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Στεφανιαίας Νόσου, στην Κλινική συμπεριλαμβάνονται:

• Αιμοδυναμική Μονάδα
• Μονάδα Βαλβιδοπαθειών
• Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Στεφανιαίας ΝόσουΜονάδα Βιοστατιστικής
• Μονάδα Βιοχημική, Ανοσολογική, και Μοριακής Βιολογίας
• Μονάδα Δοκιμασίας Κοπώσεως
• Μονάδα Εξωτερικών Ιατρείων
• Μονάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας
• Μονάδα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Καρδιολογίας
• Μονάδα Ηλεκτροφυσιολογίας, Αρρυθμιών και Βηματοδοτήσεως
• Μονάδα Καρδιαγγειακών Νόσων και Σεξουαλικής Υγείας
• Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας
• Μονάδα Καρδιάς Αθλητών και Νέων
• Μονάδα Λιπιδίων
• Μονάδα Μελέτης Αθηροσκλήρυνσης
• Μονάδα Μελέτης Γενετικών Καρδιακών Νόσων
• Μονάδα Πειραματικής Καρδιολογίας
• Μονάδα Περιφερικών Αγγείων
• Μονάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών
• Μονάδα Υπερηχογραφίας
• Μονάδα Υπερτάσεως

Tμήμα της Αιμοδυναμικής ΜονάδαςΚλινικό έργο

Το κλινικό έργο της Κλινικής είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2003-2004, στην Κλινική νοσηλεύονται ετησίως άνω των 4.000 ασθενών και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Στεφανιαίας Νόσου περίπου 2.000 ασθενείς.

Επίσης διενεργούνται ετησίως περίπου 4.000 στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές και ηλεκτροφυσιολογικοί έλεγχοι και εμφυτεύονται άνω των 500 βηματοδοτών και 50 απινιδωτών.

Επιπλέον, στα Εξωτερικά Ιατρεία εξετάζονται περίπου 8.000 ασθενείς (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Επείγοντα Ιατρεία), στη μονάδα Λιπιδίων 4.000 ασθενείς, στη Μονάδα Υπερτάσεως 1.500 ασθενείς, και στην Μονάδα Δοκιμασίας Κοπώσεως 1.200 ασθενείς. Επίσης, στη Μονάδα Υπερήχων διενεργούνται μεγάλος αριθμός διαθωρακικών και διοισοφαγικών υπερηχογραφημάτων.

Διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο

Σημαντική συνιστώσα της Κλινικής είναι το διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο. Ασκούνται ειδικευόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο κλινικό και ερευνητικό έργο της Κλινικής και εκπαιδεύονται κάθε χρόνο φοιτητές, νοσηλευτές καθώς και άλλοι λειτουργοί των κλάδων υγείας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις Μονάδες και να διδαχθούν από τους ειδικούς σε κάθε τομέα.

Επίσης, το διδακτικό έργο της Κλινικής περιλαμβάνει τόσο ένα Εβδομαδιαίο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα, όσο και την διοργάνωση Επιστημονικών Ημερίδων, Συμποσίων και Συνεδρίων. Κάθε Τρίτη, στο Αμφιθέατρο του Ιπποκρατείου, δίνονται Μετεκπαιδευτικές Διαλέξεις από καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι μεταδίδουν την προσωπική τους εμπειρία και την τρέχουσα γνώση σε διάφορους τομείς της σύγχρονης Καρδιολογίας. Καθημερινώς γίνεται επίδειξη αιμοδυναμικών αποτελεσμάτων και αγγειογραφιών με κοινή συμμετοχή καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών με σκοπό τη συλλογική προσέγγιση της διάγνωσης και της αντιμετώπισης των ασθενών.

Tμήμα της Mονάδας YπερήχωνΕβδομαδιαίως παρουσιάζονται: α) ενδιαφέροντα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα στα οποία επιδιώκεται η βέλτιστη προσέγγιση με τον συνδυασμό κλινικής εξέτασης και σύγχρονης τεχνολογίας β) περιστατικά στα οποία το υπερηχοκαρδιογράφημα συνέβαλε στην διάγνωση και καθοδήγησε στη λήψη των κλινικών αποφάσεων και γ) τα ερευνητικά πρωτοκόλλα της Κλινικής.

Επιπλέον, η Α' Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με σημαντικά Κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Εκδηλώσεις, όπως το Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής «Athena Cardio 2005» το Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας «ΑΙCT 2005» η ημερίδα «Εξελίξεις στην Υπερηχογραφία» και το Συνέδριο «Vessels 2005»,

Ερευνητικές δραστηριότητες

Oι ερευνητικές δραστηριότητες της Α' Καρδιολογικής Κλινικής είναι πλούσιες και δεν είναι επικεντρωμένες σε έναν μόνο τομέα, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας με σημαντικές δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά (άνω των 100 πλήρων δημοσιεύσεων κατά το διάστημα 2003-2004). Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός, η εξέλιξη και η κλινική και ερευνητική εφαρμογή καρδιακών καθετήρων, η μελέτη των λειτουργικών και ανατομικών ιδιοτήτων της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, με θερμομέτρηση και ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα αντίστοιχα, και η εκτίμηση της λειτουργικότητας του ενδοθηλίου και των περιφερικών αγγείων. Ακόμα, σημαντικά είναι τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για την αρτηριακή υπέρταση, τις υπερλιπιδαιμίες, την καρδιακή ανεπάρκεια, την ηλεκτροφυσιολογία, τις αναίμακτες διαγνωστικές τεχνικές, όπως είναι η δοκιμασία κοπώσεως και το υπερηχογράφημα σε συνδυασμό με δοκιμασία φόρτισης ή/και την χρήση παραγόντων αντίθεσης, την παρακολούθηση ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες και ασθενών με γενετικά νοσήματα του προσβάλλουν το καρδιαγγειακό σύστημα και την επιδημιολογική μελέτη της επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου και των παραγόντων κινδύνου στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Α' Καρδιολογική Κλινική συμμετέχει σε πολλές Διεθνείς Πολυκεντρικές Μελέτες, όπως η ARTS II και η ASSENT 4.

Το προσωπικό της Kλινικής

Το Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τους: Χριστόδουλο Στεφανάδη (Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών), Γρηγόριο Βυσσούλη (Αναπλ. Καθηγητή), Ανδρέα Μιχαηλίδη (Αναπλ. Καθηγητή), Χρήστο Πίτσαβο (Αναπλ. Καθηγητή), Κωνσταντίνο Τεντολούρη (Αναπλ. Καθηγ.), Δημήτριο Τούσουλη (Επικ. Καθηγητή), Μελέτιο Τσακίρη (Επικ. Καθηγητή), Εμμανουήλ Βαβουρανάκη (Λέκτορα), Κωνσταντίνο Γκατζούλη (Λέκτορα), Παναγιώτη Παρασκευά (Λέκτορα).

Το Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΣΥ αποτελείται από τους: Ιωάννη Μπαρμπετσέα (Επιμελητή Α'), Στυλιανή Μπρίλη (Επιμελήτρια Α'), Ιωάννη Σκούμα (Επιμελητή Α'), Αθανάσιο Τρίκα (Επιμελητή Α'), Ελευθέριο Τσιάμη (Επιμελητή Α'), Κωνσταντίνα Αγγέλη (Επιμελήτρια Β'), Χαράλαμπο Βλαχόπουλο (Επιμελητή Β') και Πολυχρόνη Δηλαβέρη (Επιμελητή Β').

Στην Κλινική εργάζονται επίσης ως Επιστημονικοί Συνεργάτες οι: Αριστείδης Αναστασάκης, Θεόδωρος Αποστολόπουλος, Αλεξάνδρα Ζερβουδάκη, Αρτεμισία Θεοπίστου, Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Γεώργιος Ρουσσάκης, Ηλίας Σωτηρόπουλος, Κωνσταντίνος Τούτουζας, Χριστίνα Χρυσοχόου.

Υπεύθυνη της Μονάδας Βιοχημείας, Ανοσολογίας και Μοριακής Βιολογίας είναι η κα Μαρίνα Τούτουζα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΕΣΥ.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/10/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.