Αναζήτηση / Search

  
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
A' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική

 

 

Του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής κ. Ελευθερίου Φερεκύδη
Διευθυντή της Α' Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στις αρχές του 1930 ιδρύθηκε ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών το Προσφυγικό Νοσοκομείο δυνάμεως 300 κλινών. Το νοσοκομείο αυτό ονομάσθηκε αργότερα «ΙΠΠOΚΡΑΤΕΙO». Στο νοσοκομείο αυτό, δηλαδή στο Ιπποκράτειο, με Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Μαρτίου 1939 [Φ.Ε.Κ. 112 / Τεύχος Α/23/3/1939] ιδρύθηκε η Ωτορινολαρυγγολογική κλινική με έναν Διευθυντή και δύο βοηθούς. Την Διεύθυνση ανέλαβε ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας κ. Ι. Χρυσικός. Η κλινική εστεγάζετο στον 1ο όροφο του παλαιού κτηρίου. Το έτος 1966 η κλινική μεταφέρθηκε στη νέα πτέρυγα. Τον Σεπτέμβριο του 1969 ανέλαβε καθήκοντα τακτικού καθηγητού ο κ. Π. Πανταζόπουλος, διαδεχθείς στην διεύθυνση της Κλινικής τον κ. Ι. Χρυσικό. Τον Σεπτέμβριο του 1985 ανέλαβε την Διεύθυνση της Κλινικής ο καθηγητής κ. Γ. Αδαμόπουλος, ενώ την κλινική από τον Σεπτέμβριο του 2000 διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ελευθ. Φερεκύδης.

Η κλινική δραστηριοποιήθηκε από το τέλος της δεκαετίας του 1960 ακολουθώντας την πορεία εξέλιξης της ωτορινολαρυγγολογίας με αποτέλεσμα να αναπτύξει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο ικανό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η δραστηριότητα αυτή είναι προϊόν της αξιέπαινης καθοδήγησης του εκάστοτε καθηγητού διευθυντή σε συνάρτηση με την ουσιαστική και συστηματική συλλογική δραστηριότητα των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) της κλινικής σε αρμονική συνεργασία με τους υπολοίπους γιατρούς του συστήματος υγείας, που υπηρετούν στην κλινική.

Εξεταστική –Ενδοσκοπική Μονάδα της ΚλινικήςΚλινικό έργο

Σκοπός της κλινικής είναι η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Ιατρικής και Οδοντιατρικής, συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση ιατρών και άλλων λειτουργών κλάδων υγείας.

Παράλληλα παρέχεται περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα της κυρίας εξειδίκευσης. Η κλινική διαθέτει 50 κρεβάτια νοσηλείας ασθενών με ωτορινολαρυγγολογικά και ογκολογικά προβλήματα κεφαλής και τραχήλου, ενώ συμμετέχει στο σύστημα γενικών εφημεριών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου με την κάλυψη των αντίστοιχων επειγόντων περιστατικών. Στα πλαίσια αυτά λειτουργούν εργαστήρια μελέτης και διερεύνησης της ακουστικής λειτουργίας, της αιθουσαίας λειτουργίας και ιλίγγου και ακόμη της μονάδας κοχλιακών εμφυτευμάτων. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με την ανάπτυξη της μικροχειρουργικής του ωτός και του λάρυγγος, την ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός και παραρρινίων και την ευρεία εφαρμογή της χειρουργικής των όγκων κεφαλής και τραχήλου.

Εκπαιδευτικό έργο

Στην κλινική παρέχεται εκπαίδευση στην ωτορινολαρυγγολογία και τη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Καθημερινώς και πριν αρχίσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις, γίνεται επίσκεψη των ασθενών με επικεφαλής τον Διευθυντή της κλινικής και κατόπιν συγκέντρωση όλων των ιατρών της κλινικής για σύντομη ενημέρωση και συζήτηση επί των προβλημάτων της κλινικής και εν συνεχεία ακολουθεί σύντομη βιβλιογραφική ενημέρωση.

Προπτυχιακή εκπαίδευση

Στην κλινική εκπαιδεύονται φοιτητές της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής. Η εκπαίδευσή τους επιτελείται καθ' ομάδας στους θαλάμους των ασθενών με τη συνδρομή αρίστων εκπαιδευτών μελών του Δ.Ε.Π. και συμπληρώνεται με το θεωρητικό μάθημα από ένα μέλος του Δ.Ε.Π. κάθε φορά, με την εφαρμογή καλώς οργανωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τμήμα Ακοολογικού εργαστηρίου-Ακοομετρητής, Τυμπανομετρητής.Μεταπτυχιακή εκπαίδευση

Στην κλινική ειδικεύονται δεκαέξι [16] ιατροί, οι οποίοι υπό την επίβλεψη των μελών του Δ.Ε.Π. συμμετέχουν και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και εκπαιδεύονται στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών της κλινικής. Ασχολούνται επίσης με την αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στα σύγχρονα προβλήματα της ειδικότητας. Το εβδομαδιαίο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί εναλλάξ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και βιβλιογραφική ενημέρωση και κάθε Τρίτη απόγευμα [17.30-19.00] διαλέξεις από τα μέλη του Δ.Ε.Π. και καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και ενίοτε από το εξωτερικό στις οποίες συμμετέχουν επιπλέον ωτορινολαρυγγολόγοι, διευθυντές, επιμελητές, και ειδικευόμενοι της ευρύτερης περιοχής κλινικών Ε.Σ.Υ. της Αττικής. Επίσης σχεδιάζεται η ετησία διοργάνωση τριημέρου σεμιναρίου με θέμα τις «εξελίξεις στην ωτορινολαρυγγολογία», αρχής γενομένης το τρέχον έτος.

Ερευνητικό έργο

Η ερευνητική δραστηριότητα της κλινικής περιλαμβάνει όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της ωτορινολαρυγγολογίας και της χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου. Συγκεκριμένα επικεντρώνεται στη μελέτη της ακουστικής λειτουργίας και της αιθουσαίας λειτουργίας με την εφαρμογή συγχρόνων μεθόδων της ακοολογίας και νευροωτολογίας. Ειδικότερη ερευνητική δραστηριότητα επιτυγχάνεται με τη χρήση της ακοομετρίας, της τυμπανομετρίας, της ηλεκτρονυσταγμογραφίας, των ακουστικών προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους και με την μελέτη των ακουστικών εκπομπών του κοχλία. Όλες οι ανωτέρω είναι σύγχρονες μέθοδοι η εφαρμογή των οποίων στην καθημερινή πράξη απέδωσαν και αποδίδουν σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων. Ακόμη η δραστηριότητα αυτή έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το Κέντρο Κοχλιακών εμφυτευμάτων και να μετεκπαιδευθούν στη νευροωτολογία συνάδελφοι από διάφορα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Η ερευνητική δραστηριότητα της κλινικής συμπληρώνεται με τη μελέτη των όγκων κεφαλής και τραχήλου και κυρίως του λάρυγγος με τεχνικές μοριακής βιολογίας, με τη συμμετοχή στο ερευνητικό εργαστήριο της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με αποτέλεσμα την εκπόνηση αξιόλογων διεθνών δημοσιεύσεων.

Τέλος σημαντική είναι η παρουσία των μελών Δ.Ε.Π. στα διεθνή συνέδρια του εξωτερικού με διαλέξεις – ομιλίες κυρίως κατόπιν προσκλήσεως ως και την παρουσίαση αξιόλογου ερευνητικής δραστηριότητας.

Το προσωπικό της Κλινικής

Το διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τους: Ελευθέριο Φερεκύδη (Αναπλ. Καθηγητή) Διευθυντή της Κλινικής, Δ. Κανδηλώρο (Αναπλ. Καθηγητή), Λ. Μανωλόπουλο (Αναπλ. Καθηγητή), Ι. Γιωτάκη (Αναπλ. Καθηγητή), Ι. Σέγγα (Αναπλ. Καθηγητή), Σ. Κορρέ (Αναπλ. Καθηγητή),

Το Επιστημονικό Προσωπικό του Ε.Σ.Υ. αποτελείται από τους:

Π. Κολιομηχάλη (Αναπλ. Διευθυντή), M. Ανδρουλάκη (Αναπλ. Διευθυντή).

Επίσης, από τους κ. Α. Τσαγκαρουλάκη (Αναπλ. Καθηγητή), Ι. Ξενέλλη (Αναπλ. Καθηγητή), Π. Νομικό (Επικ. Καθηγητή), Θ. Νικολόπουλο (Λέκτορα), Π. Mαραγκουδάκη (Επιμελητή Α') και Δ. Δαβίλη (Επιμελητή Α') οι οποίοι ανήκουν στη B' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική και προσωρινά δραστηριοποιούνται στην Α' Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/5/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.