Αναζήτηση / Search

  
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία

 

 

 

Περιεχόμενα/Contents

Διαχείριση πληροφοριών υγείας
• Γενικές έννοιες διαχείρισης ιατρικών πληροφοριών
• Ορισμοί σε θέματα διαχείρισης πληροφοριών
• Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε ιατρεία
• Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε Κέντρα Υγείας
• Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών σε νοσοκομεία
• Διαχείριση ιατρικών πληροφοριών στα Συστήματα Υγείας
• Προφίλ τεχνολόγου τηλεϊατρικής

 

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα.

Τα συστήματα αυτά καλύπτουν τόσο τις διαχειριστικές λειτουργίες των συγκροτημάτων, όσο και τις ιατρικές υπηρεσίες. Ωστόσο στα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν αποτελεσματικά και συστηματικά, μόνο τα τμήματα του συστήματος που καλύπτουν τις διαχειριστικές ανάγκες της λειτουργίας των.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εισαγωγή ασθενών, οι διαδικασίες εξόδου, η αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων που σχετίζονται με την παραμονή του ασθενούς.

Περιλαμβάνουν επίσης και διάφορα υποσυστήματα τα οποία καλύπτουν τη διαχείριση των φαρμάκων, την εντολή διεξαγωγής των απαραιτήτων διαγνωστικών βιοχημικών εξετάσεων και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των, την εντολή και διαχείριση των άλλων διαγνωστικών εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους.

Μεταξύ αυτών χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι εκείνη της διαχείρισης των απεικονιστικών μεθόδων και των αποτελεσμάτων τους. Τα συστήματα αυτά είναι γνωστά στη βιβλιογραφία, ως συστήματα PACS (Picture Archiving and Communication Systems).

Στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι σήμερα (2001) εγκατασταθεί συστήματα PACS.

Το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα εγκαταστάθηκε στο Ωνάσειο Κ. Κ. το 1985, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε το ιατρικό του τμήμα. Το 2001 το σύστημα αντικαταστάθηκε από νεώτερο. Από τους πρωτοπόρους στον τομέα πρέπει να θεωρείται και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σήμερα (2001) πληροφοριακά συστήματα διαθέτουν το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς των Αθηνών και το Αρεταίειο. Σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων υπάρχουν εγκατεστημένα πληροφοριακά συστήματα που καλύπτουν όμως, ως ένα βαθμό μόνο, τις ανάγκες διαχείρισης.   

Σωτηρίου Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία αναθεώρηση : 1/1/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.