Αναζήτηση / Search

  
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

 

 

Περιεχόμενα/Contents

Αυτοάνοσα νοσήματα
• Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα
• Παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων
• Αιτίες αυτοάνοσων νοσημάτων
• Ποιοί προσβάλλονται από τα αυτοάνοσα νοσήματα
• Η διάγνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων
• Θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων
• Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
• Γλωσσάρι
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Πως εκδηλώνεται και εξελίσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Συχνότητα, επιδημιολογία και επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Σύγχρονη έρευνα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα - Ελπίδα για το μέλλον
• Συνήθη ερωτήματα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
• Ορισμός-Κατάταξη
• Αίτια
• Συμπτώματα
• Διάγνωση
• Θεραπεία
• Λύκος και ποιότητα ζωής
• Λύκος και κύηση
• Σύγχρονη έρευνα - Ελπίδα για το μέλλον

 

Ε: ΘΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ;

Α: Ουσιαστικά αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ασθένειας σας, την κλινική πορεία και την επιθετικότητα της. Είναι αλήθεια ότι μερικοί ασθενείς, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, η νόσος τους προοδευτικά επιδεινώνεται και δημιουργεί λειτουργικές βλάβες. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι όσο πρωιμότερα γίνεται η έναρξη της θεραπείας και επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός έλεγχος της νόσου, τόσο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να εκδηλωθεί λειτουργική ανεπάρκεια.

 

Ε: Ο ΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΘΟΤΡΕΞΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΣΧΩ. ΩΣΤΟΣΟ, ΕΓΩ ΔΙΣΤΑΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Α: Είναι αλήθεια ότι η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται ως φάρμακο για διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά σε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα το φάρμακο αυτό δίνεται σε σημαντικά χαμηλότερες δόσεις και μία φορά την εβδομάδα για τον έλεγχο της φλεγμονής των αρθρώσεων. Μάλιστα, σήμερα αποτελεί το πλέον διαδεδομένο και επιτυχημένο φάρμακο για την ασθένεια. Οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν αυτό το φάρμακο για μακρά χρονικά διαστήματα. Εφ' όσον ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι εξοικειωμένος με την χορήγηση της μεθοτρεξάτης και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της και σας παρακολουθεί στενά, τότε οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι. Η λήψη φυλλικού οξέος εμποδίζει την εκδήλωση ορισμένων από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της μεθοτρεξάτης. Είναι σημαντικό να μην πίνετε αλκοολούχα ποτά κατά τις περιόδους που λαμβάνετε μεθοτρεξάτη, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί τοξικό για το ήπαρ (συκώτι).

 

Ε: ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ;

Α: Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φλεγμονωδών αντιδράσεων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας είναι δυνατόν να αποβούν τοξικά για τον οργανισμό, για παράδειγμα να ελαττώσουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων ή να προκαλέσουν ηπατική βλάβη. Σε αρχικά στάδια, τέτοιες φαρμακογενείς διαταραχές δεν έχουν συμπτώματα, δηλαδή δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή, ούτε αποκαλύπτονται με την ιατρική φυσική εξέταση, ενώ συνήθως διορθώνονται με την μείωση της δόσης ή την διακοπή του φαρμάκου. Για αυτούς τους λόγους οι συχνές εργαστηριακές εξετάσεις είναι σημαντικές για τον αποκλεισμό αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Ε: ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Α: Μερικές φορές, η ιατρική αντιμετώπιση και θεραπεία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να καταλήξει σε μια αποτελεσματική αγωγή. Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα πιθανόν να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν μη ελεγμένες θεραπείες που συχνά διαφημίζονται έντονα και μάλιστα με παραπλανητικά επιχειρήματα. Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες συνήθως είναι ακριβές και δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Μάλιστα, μερικές φορές μπορεί να είναι επιβλαβείς και συχνά συμβάλλουν στο να μη παίρνουν οι ασθενείς την κανονική θεραπεία τους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή μαγνητών δεν εμφανίζει καμία αποτελεσματικότητα για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Είναι καλό να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν πάρετε μια νέα θεραπεία, όποια και να είναι αυτή.

 

Ε: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΑΙ ;

Α: Η άσκηση είναι καλή σχεδόν για όλους! Παλαιότερα πίστευαν ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα είναι καλύτερα να μην γυμνάζονται γιατί αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις αρθρώσεις. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι όταν η αρθρίτιδα είναι κάτω από έλεγχο (δηλαδή σε ύφεση), οι ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και την φυσική κατάσταση τους με την άσκηση. Δεν χρειάζεται εξοντωτική γυμναστική. Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είναι χρήσιμο να κρατούν μια ισορροπία μεταξύ ανάπαυσης και άσκησης.

 

Ε: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩ;

Α: Μερικοί ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αναφέρουν ότι ορισμένες τροφές επιδεινώνουν ή βελτιώνουν την αρθρίτιδα τους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ποικίλες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι μια συγκεκριμένη διατροφή είναι σημαντική για την πρόκληση ή τη θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Πάντως είναι σημαντικά οι ασθενείς να τρέφονται καθημερινά με υγιεινή δίαιτα που περιλαμβάνει επαρκή και ισορροπημένα διατροφικά στοιχεία.

 

Ε: ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΥΓΡΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΟ;

Α: Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, τόσο σε υγρά, όσο και σε ξηρά κλίματα. Έτσι, ένας τύπος κλίματος δεν είναι δυνατόν να προλάβει ή να προκαλέσει την εμφάνιση της ασθένειας ή από την άλλη πλευρά να θεραπεύσει την αρθρίτιδα. Αρκετοί ασθενείς παρατηρούν ότι οι αλλαγές του καιρού ή της βαρομετρικής πίεσης τείνουν να επιβαρύνουν τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Πάντως, πολλοί ασθενείς βρίσκουν ότι η μετακίνηση σε ένα διαφορετικό κλίμα δεν επιφέρει σημαντική διαφοροποίηση στην αρθρίτιδά τους.

Μενέλαος Ν. Μανουσάκης, Επίκουρος Καθηγητής
Καθηγητής Χ. Μ. Μουτσόπουλος
Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία αναθεώρηση : 1/1/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.