Αναζήτηση / Search

  
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση
Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Γενειακή σύμφυση

 

 

 

Περιεχόμενα/Contents




Κεφαλομετρική Ακτινογραφία - Εισαγωγή
• 1. Μετωπιαίο και ρινικά
• 2. Άνω γνάθος
• 3. Βόθρος υπόφυσης
• 4. Κροταφικό οστό
• 5. Αυχενικοί σπόνδυλοι
• 6. Κλάδος κάτω γνάθου
• 7. Υοειδές οστό
• 8. Τομική περιοχή άνω γνάθου
• 9. Γενειακή σύμφυση
Σημειώσεις

 

Η γενειακή σύμφυση διακρίνεται από παχύ πέταλο συμπαγούς οστού που ιχνογραφείται εύκολα. Η δυσκολία έγκειται στην ιχνογράφηση του κάτω τομέα γιατί η ρίζα του συχνά επικαλύπτεται από τη ρίζα του κυνόδοντα.

Κινήστε το ποντίκι πάνω στην εικόνα για να δείτε τα ανατομικά στοιχεία που περιγράφονται.

Η περιοχή της γενειακής σύμφυσης σε κρανίο, όπου τα δόντια έχουν απωλεσθεί (μετά θάνατον). Το γενειακό τρήμα, που διακρίνεται εδώ εύκολα, δεν φαίνεται πάντα στην κεφαλομετρική ακτινογραφία.

 

Παραδείγματα της γενειακής σύμφυσης.

Στα παρακάτω παραδείγματα μπορείτε να δείτε διάφορες παραλλαγές του σχήματος της γενειακής σύμφυσης και της σχέσης της με τον κάτω τομέα. Στην τελευταία εικόνα δείτε τον κυνόδοντα που φαίνεται σαν να βρίσκεται στο κέντρο της σύμφυσης, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για απλή προβολή.

    

    

 

Κεφαλομετρικά σημεία

Σημείο B: Το πιο έσω σημείο στην καμπυλότητα της φατνιακής απόφυσης. Θεωρείται το όριο μεταξύ φατνιακής απόφυσης και βασικού οστού.

Pg (Pogonion): Το πιο προέχον σημείο στη σύμφυση.

Gn (Gnathion): Το πιο πρόσθιο και κάτω σημείο της σύμφυσης. Μπορεί να εντοπιστεί ως το σημείο εκείνο, που η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζουν το προσωπικό επίπεδο και το επίπεδο βάσεως της κάτω γνάθου, τέμνει το περίγραμμα της σύμφυσης.

Me (Menton): Το πιο κάτω σημείο στο περίγραμμα της σύμφυσης.

 

Κεφαλομετρικά επίπεδα

Προσωπικό Επίπεδο (Facial plane, N-Pg): Ορίζεται από τα σημεία Nasion και Pogonion.

Επίπεδο Βάσεως Κάτω Γνάθου: Διέρχεται από το σημείο Menton και εφάπτεται στο κάτω χείλος της κάτω γνάθου στην περιοχή της γωνίας της γνάθου. Υπάρχουν και άλλοι ορισμοί του επιπέδου αυτού: - Το επίπεδο που εφάπτεται στο κάτω χείλος του σώματος της γνάθου στην πρόσθια και οπίσθια περιοχή, ή - Το επίπεδο που διέρχεται από τα σημεία Gnathion και Gonion.

Άξονας Αυξήσεως: Διέρχεται από τα σημεία Sella και Gnathion.

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε πώς εντοπίζεται το σημείο Gnathion. Πρώτα σχεδιάζουμε το προσωπικό επίπεδο και το επίπεδο βάσεως της κάτω γνάθου. Μετά φέρουμε τη διχοτόμο της γωνίας που σχηματίζουν τα δύο αυτά επίπεδα. Το σημείο που η διχοτόμος θα συναντήσει τη σύμφυση είναι το Gnathion.

Χαλαζωνίτης Δημήτριος, Επ. Καθηγητής Ορθοδοντικής, E-mail: dhal@dhal.com
Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
© 2002
Τελευταία αναθεώρηση : 1/11/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.